Han overlevde – mye takket være svømmetreningen

Legene ga Einar Granerud 20 prosents sjanse til å overleve operasjonen han måtte gjennom. 87-åringen overlevde – mye takke være sin gode fysiske form etter å ha svømt fem ganger i uka i flere år.

Tekst: aStory

- Jeg ble plutselig syk – jeg kastet opp og hadde store smerter i magen. Da jeg kom på sykehuset, viste det seg at jeg hadde sprukken hovedpulsåre, forteller Einar Granerud.

87-åringen fra Hamar måtte opereres umiddelbart, men legene ga ham først den tøffe beskjeden om at det kun var 20 prosents sjanse for at han ville overleve operasjonen. Utrolig nok kom den spreke pensjonisten fra hendelsen med livet i behold.

- De skulle inn i lysken og tre inn plasthylser i årene derfra. Jeg var faktisk våken under hele operasjonen, sier Granerud og legger til at han er takknemlig for alt gikk greit.

 

God fysisk form ble redningen

Etter operasjonen var legene tydelig: En av de viktigste grunnene til at pensjonisten hadde klart seg, var hans gode fysiske form.

- Til tross for min høye alder, er jeg jo i god form. Det har nok stor sammenheng med at jeg svømmer og trimmer regelmessig i Ankerskogen svømmehall. Jeg er her mer eller mindre hver dag i hverdagen, og det har jeg vært siden 2004.

Einar forteller at han begynte med den daglige svømmingen i forbindelse med at han ble enkemann. Han var ferdig med å bygge hytte, og trengte noe å fylle tiden med. Svømmingen ble fort en viktig del av hverdagen, både fordi den gav han god trening, men også fordi det var noe meningsfullt å drive på med.

- Derfor har jeg fortsatt, og jeg er på plass når svømmehallen åpner om morgenen. Jeg vet ikke hvor jeg har fått det i fra, jeg må ha lest det; men det er altså ikke skippertakene  som teller, men derimot det lille du gjør hver dag.

Han starter med å svømme 50 minutter i bassenget. Deretter går han over til varmtvannsbassenget og utfører forskjellige typer gymøvelser i vannet i et kvarters tid.

- De som bor i borettslaget sier jeg er flink som reiser ut hver dag på trening, men jeg svarer at det ikke har noe med flink å gjøre. For jeg har jo egentlig ikke så mye annet å gjøre. Jeg er ikke laget for å sitte å glane i veggen, sier mannen som også bruker tiden til å føre regnskap for to frivillige foreninger.

- Beste som finnes

I tillegg til at trimmingen i forkant av operasjonen sannsynligvis har vært med på å redde livet hans, har svømmingen også vært veldig verdifull i månedene etterpå.

- Da jeg kom hjem fra sykehuset var jeg tappet for alt som het krefter. Men da jeg kom i bassenget igjen, vendte kreftene sakte tilbake. Det merket jeg godt da jeg gikk opp av vannet, forklarer han.

Granerud anbefaler alle å bruke vannet som treningsarena.

- Bevegelse i vann er noe av det beste som finnes, understreker han.

Det eneste han savner, er å kunne snakke med folk. For 87-åringen har dårlig hørsel og er avhengig av høreapparat – noe han ikke kan bruke i vannet.

- Noen sier det er sosialt å gå i svømmehallen. Men da må jeg jo bare svare at når man må ta av seg høreapparat og briller, er det ikke akkurat så mye sosialt igjen. Men når det er sagt, jeg er så glad for at jeg har svømmingen og treningen, uten det hadde livet blitt trist.